c S

Objava pogodb

17.04.2015

Z novelo Zakona o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ-C) je bila vzpostavljena pravna podlaga za povečanje transparentnosti delovanja naročnikov na področju javnega naročanja. S tem ZDIJZ sledi načelom, ki so na tem področju uveljavljena v okviru organizacij OECD in Partnerstva za odprto vlado (Open Government Partnership). Eno od pomembnih priporočil partnerstva je namreč proaktivna objava bistvenih dokumentov in podatkov o javnih naročilih na spletu.

ZDIJZ tako določa, da morajo registrirani zavezanci iz 1. člena in drugega odstavka 1.a člena, ki nastopajo kot naročniki, koncedenti ali javni partnerji, v 48 dneh od oddaje javnega naročila, podelitve koncesije ali izbire izvajalca javno-zasebnega partnerstva objaviti javno dostopne informacije javnega značaja iz pogodbe, ki jo sklenejo.

Pogodbe brez morebitnih varovanih podatkov se objavijo na spletnih straneh, ki so namenjene izvajanju e-javnega naročanja - Portal javnih naročil.

Na navedeni zakonski podlagi je minister, pristojen za javno upravo, sprejel Pravilnik o objavah pogodb s področja javnega naročanja, koncesij in javno-zasebnih partnerstev, ki je začel veljati 24. januarja (Ur. l. RS, št. 5/15). S tem je nehal veljati prejšnji istoimenski pravilnik (Ur. l. RS, št. 98/14). Novi Pravilnik ima samo drugačne prehodne in končne določbe (sprememba 4. in 5. člena).

V prehodnih določbah Pravilnika (sprememba 4. in 5. člena) je tako določeno, da mora zavezanec, ki je oddal javno naročilo, podelil koncesijo ali izbral izvajalca javno-zasebnega partnerstva, po začetku uporabe petega odstavka 10.a člena ZDIJZ (tj. po 17. oktobru 2014) in pred uveljavitvijo tega Pravilnika, če je od oddaje javnega naročila, podelitve koncesije ali izbire izvajalca javno-zasebnega partnerstva že minilo več kot 48 dni, objaviti pogodbo v osmih dneh od dneva vzpostavitve tehničnih možnosti za objavo pogodb na Portalu javnih naročil.

Avtor: Irena Vovk, Pravna praksa


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.