c S

Javna objava učiteljevega urnika

09.04.2015

Učitelj navaja, da imajo šole zelo različno prakso glede javne objave urnikov učiteljev na svojih spletnih straneh. Nekatere sploh nič ne objavljajo, nekatere objavljajo zgolj urnike oddelkov, nekatere pa tudi urnike učiteljev. Čeprav nekateri učitelji menijo, da objavljeni urniki predavanj ne odražajo njihovega celovitega dela, vodstvo šole odgovarja, da so učitelji javni uslužbenci in da je javna objava nujna in dovoljena. Ali je javna objava urnikov učiteljev v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1)?

V konkretnem postopku (na podlagi konkretne zahteve) za dostop do informacij javnega značaja bi bili podatki o opravljenih urah in odsotnosti javnih uslužbencev (vendar nikakor ne tudi razlog odsotnosti) v skladu s prakso Informacijskega pooblaščenca na področju Zakona o dostopu do informacij javnega značaja (ZDIJZ) razkriti javnosti. V nasprotnem primeru pa je treba pri obdelavi osebnih podatkov upoštevati splošno načelo sorazmernosti po 3. členu ZVOP-1.

Po učiteljevih navedbah so urniki javno objavljeni zato, da se deležniki učnega procesa preprosto seznanijo z urnikom predavanj, ki ga določi šola, da so seznanjeni, kateri učitelj bo izvajal posamezni predmet, ali bo zaradi odsotnosti učitelja neka šolska ura odpadla, ali bo uro nadomeščal drug učitelj in kdaj imajo učitelji govorilne ure. Za te namene pa ni nobene potrebe, da so ti podatki na voljo splošni javnosti.

Po 3. členu ZVOP-1 je torej možnost javnega izpisa urnika za posameznega učitelja, ki je določen z imenom in priimkom, čezmerna oziroma nesorazmerna. Možnost izpisa urnika, ki je določen zgolj s šifro, znano oziroma dostopno le dijaku, staršem in šoli, pa ni sporna.

Obrazložitev mnenja je na voljo na http://www.ip-rs.si.


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.