c S

Izraba letnega dopusta v osnovni šoli

30.03.2015

Specialna pedagoginja v osnovni šoli je imela med letnimi počitnicami predviden letni dopust. V tem času je bila zaradi bolezni na bolniški, ki je trajala do začetka pouka. Dopusta ni izrabila. Glede na zakonodajo in ministrovo okrožnico sme letni dopust izrabiti le med pouka prostimi dnevi. Učiteljica hoče izrabiti preostali dopust v času pouka - ves dan ali po urah vsak dan nekaj s predčasnim odhodom iz službe. Naj še povemo, da ji je bilo dodeljenih 35 dni dopusta, do danes ga je izrabila tri dni. Kako naj ravnamo, da ugodimo zakonu in pravicam delavke?

Odgovor

Izraba in način izrabe letnega dopusta urejata 163. in 165. člen Zakona o delovnih razmerjih (ZDR).1 Poudariti pa je treba, da se ZDR za delavce v javnem sektorju uporablja subsidiarno, torej le, če s posebnim zakonom posamezna vprašanja niso drugače urejena. To pomeni, da lahko zakonodaja s področja vzgoje in izobraževanja specifično ureja tudi pravico in izrabo letnega dopusta.

Pri tem ne gre prezreti, da je tudi področna zakonodaja vezana na mednarodne akte, ki urejajo to področje in zavezujejo našo državo. Direktiva 2003/88/ES o določenih vidikih organizacije delovnega časa sicer obravnava letni dopust, pravice do izrabe letnega dopusta pa izrecno ne. Kljub temu pa najdemo odgovore na nekatera vprašanja v zvezi s tem v obsežni sodni praksi Sodišča ES. Iz njegove prakse izhaja, da je treba organizacijska in tehnična nacionalna pravila glede uresničevanja pravice do letnega dopusta določiti in razlagati v skladu z namenom dopusta in v skladu s cilji, ki se z direktivo zasledujejo.

Zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja v Republiki Sloveniji (ZOFVI)2 izrabo letnega dopusta ureja v 125. členu, in sicer tako, da lahko strokovni delavec v javni šoli porabi letni dopust v času, ki ga določi minister s šolskim koledarjem, vendar najdlje do konca šolskega leta v naslednjem letu. To pomeni, da je prenos letnega dopusta iz enega v drugo koledarsko leto možen do 31. avgusta.

Na podlagi citiranega člena je minister, pristojen za vzgojo in izobraževanje, izdal Pravilnik o šolskem koledarju za osnovne šole. V skladu s tem pravilnikom morajo strokovni delavci letni dopust izrabiti med jesenskimi, novoletnimi, zimskimi in prvomajskimi počitnicami, večino letnega dopusta pa med poletnimi počitnicami. Tudi Kolektivna pogodba za dejavnost vzgoje in izobraževanja v Republiki Sloveniji (KPVIZ) določa, da delavci praviloma izrabijo večino letnega dopusta v času šolskih počitnic. Izjemo pa določa 48. člen KPVIZ, po katerem ima delavec pravico izrabiti dva dneva letnega dopusta na tista dneva, ki ju sam določi, vendar ne v istem tednu.

Glede na vse to menim, da je treba tudi v konkretnem primeru upoštevati pravila, ki veljajo glede izrabe dopusta v osnovnih šolah. Ne glede na to pa bi se bilo možno (tudi glede na Okrožnico Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, ki jo omenjate) z delavko dogovoriti, da del letošnjega dopusta izrabi med novoletnimi počitnicami, in ji izjemoma dovoliti, da tem počitnicam pripoji še del letnega dopusta tudi v času pouka, tako da bi v koledarskem letu 2012 izrabila vsaj deset dni dopusta v neprekinjenem trajanju. Preostali del neizrabljenega dopusta pa bo delavka lahko prenesla v naslednje koledarsko leto in ga v skladu s predpisi izrabila do 31. avgusta.

Delavki pa ne morete dovoliti oziroma ne smete slediti njeni želji, da bi letni dopust izrabila po urah. ZDR v četrtem odstavku 160. člena namreč izrecno določa, da se letni dopust izrablja v delovnih dnevih. Pravili, da se dopust izrablja v delovnih dnevih in da mora del dopusta trajati neprekinjeno najmanj dva tedna, namreč sledita cilju in namenu dopusta, ta pa je zlasti v počitku in regeneraciji delavčevih psihofizičnih sposobnosti, za kar je z vidika medicine dela potrebno določeno daljše in kontinuirano obdobje.

Avtor: mag. Nataša Belopavlovič

*Še več člankov iz rubrike: Vprašanja & Odgovori (Pravne prakse) s področja Vzgoje, izobraževanja in športa lahko kot naročnik portala EDUS prebirate > v zbirki Publikacije.

V kolikor še niste naročnik, vas vabimo, da nam pošljete povpraševanje za naročništvo > na portal EDUS.

**V kolikor se tudi sami soočate s perečimi pravnimi vprašanj z vašega delovnega področja, vam kot naročniku revije Pravna praksa nudimo do 10 brezplačnih odgovorovletno. Aktualni odgovori s področja izobraževanja so tedensko objavljena v rubriki: Vprašanja & Odgovori, revija Pravna praksa.

>> Naročništvo na revijo Pravna praksa


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.