c S

Sklic sveta staršev

05.03.2015

Sklic Sveta staršev na eni od osnovnih šol ureja Poslovnik Sveta staršev, v katerem piše, da je treba vabilo in gradivo za sejo Sveta staršev poslati članom najpozneje pet dni pred sejo. Ali se v ta petdnevni rok torej štejejo tudi dela prosti dnevi?

Odgovor

Svet staršev se oblikuje zaradi organiziranega uresničevanja interesa staršev v javnem vrtcu oziroma šoli (prvi odstavek 66. člena Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja - ZOFVI). Prvi sklic Sveta staršev opravi ravnatelj (tretji odstavek 66. člena ZOFVI).

Svet staršev predlaga nadstandardne programe, daje soglasje k predlogu ravnatelja o nadstandardnih storitvah, sodeluje pri nastajanju predloga programa razvoja vrtca oziroma šole, vzgojnega načrta, pri pravilih šolskega reda ter da mnenje o letnem delovnem načrtu, daje mnenje o kandidatih, ki izpolnjujejo pogoje za ravnatelja, razpravlja o poročilih ravnatelja o vzgojno-izobraževalni problematiki, obravnava pritožbe staršev v zvezi z vzgojno-izobraževalnim delom, voli predstavnike staršev v svet vrtca oziroma šole in druge organe šole, lahko sprejme svoj program dela sodelovanja s šolo, zlasti glede vključevanja v lokalno okolje, v dogovoru z vodstvom šole lahko ustanavlja oziroma oblikuje delovne skupine in opravlja druge naloge v skladu z zakonom in drugimi predpisi (četrti odstavek 66. člena ZOFVI).

Ker Svet staršev kot posvetovalni organ torej sodeluje pri odločanju o javnopravnih stvareh, mora pri svojem delovanju smiselno postopati po določbah Zakona o splošnem upravnem postopku (ZUP), kolikor to področje ni urejeno s posebnim postopkom (4. člen ZUP).

Sklic seje Sveta staršev v obravnavanem primeru očitno ureja Poslovnik Sveta staršev, ki za sklic določa rok petih dni. Ker v Poslovniku ni izrecno zapisano, da gre za delovne dni, bi moral ravnatelj oziroma predsednik Sveta staršev pri štetju rokov smiselno uporabiti relevantne določbe ZUP. Prvi in drugi odstavek 100. člena ZUP določata, da se v računanje roka, določenega po dnevih, ne všteje dan vročitve ali sporočitve, temveč se vzame za začetek roka prvi naslednji dan. Prvi odstavek 101. člena ZUP pa določa, da začetka in teka rokov ne ovirajo nedelje in prazniki Republike Slovenije ali dela prosti dnevi v Republiki Sloveniji.

V primeru sklica seje Sveta staršev se v 5-dnevni rok torej štejejo tudi dela prosti dnevi, pri čemer vrsta seje (redna ali izredna) na štetje roka ne vpliva. Če bi Svet staršev želel ta rok podaljšati, bi moral v svojem Poslovniku bodisi izrecno določiti rok petih delovnih dni bodisi rok ustrezno podaljšati na denimo osem dni.

Pripravila: sodelavka PP

*Še več člankov iz rubrike: Vprašanja & Odgovori (Pravne prakse) s področja Vzgoje, izobraževanja in športa lahko kot naročnik portala EDUS prebirate > v zbirki Publikacije.

V kolikor še niste naročnik, vas vabimo, da nam pošljete povpraševanje za naročništvo > na portal EDUS.

**V kolikor se tudi sami soočate s perečimi pravnimi vprašanj z vašega delovnega področja, vam kot naročniku revije Pravna praksa nudimo do 10 brezplačnih odgovorov letno. Aktualni odgovori s področja izobraževanja so tedensko objavljena v rubriki: Vprašanja & Odgovori, revija Pravna praksa.

>> Naročništvo na revijo Pravna praksa







Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.