c S

Poziv strokovni javnosti k posredovanju predlogov razvojnih pobud

12.02.2015

Na spletni strani MIZŠ je Urad za razvoj izobraževanja objavil poziv strokovni in drugi zainteresirani javnosti k posredovanju predlogov razvojnih pobud. Pregled aktualnega stanja za področje vzgoje in izobraževanja po celotni vertikali želimo dopolniti z informacijami in razvojnimi predlogi strokovne javnosti ter ostale, širše zainteresirane javnosti, predvsem s civilne družbe in gospodarstva, ki s svojim delovanjem posegata na  polje vzgoje in izobraževanja.

Na Uradu za razvoj izobraževanja v okviru Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport v februarju opravljamo razširjen pregled področij, na katera smo v preteklem razvojnem obdobju (2007-2013) usmerjali razvojne ukrepe. Nabor spoznanj iz zaključenih in tekočih razvojnih projektov je širok. V povezavi z novim Operativnim programom za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020 pripravljamo analizo, predvsem z namenom ugotoviti ali potrditi aktualno stanje in identificirati potrebe.

Vabimo vas, da nam posredujete razvojne pobude za naslednje finančno obdobje. Pri pripravi predloga je treba upoštevati okvire, ki jih določa Operativni program za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020 (Najdete ga na spletni strani: http://www.eu-skladi.si/ostalo/operativni-programi/op-2014-2020-december-konni.). Za področje dela Urada za razvoj izobraževanja in tega konkretnega poziva je relevantna 10. prednostna os: Znanje, spretnosti in vseživljenjsko učenje za boljšo zaposljivost (strani 186 – 207), pri kateri je ključen specifični ukrep 3: Spodbujanje prožnih oblik učenja ter podpora kakovostni karierni orientaciji za šolajočo se mladino na vseh ravneh izobraževalnega sistema – Inovativna učna okolja, za katerega OP določa:

»V okviru tega specifičnega cilja se bo, preko spodbujanja prožnih oblik učenja, krepitve kompetenc strokovnih delavcev na vseh področjih izobraževanja ter z izvajanjem različnih modelov prehajanja med izobraževanjem in okoljem, vključno z mobilnostjo študentov in visokošolskega (VŠ) osebja izboljšalo kompetence šolajočih se posameznikov. Hkrati se bo, preko izvajanja visoko kvalitetnih storitev poklicne in karierne orientacije na vseh ravneh formalnega izobraževanja, izboljšalo odzivnost izobraževalnega sistema in pričakovanja mladih, pri čemer se bo na VŠ ravni vzpostavilo sistem za spremljanje zaposljivosti diplomantov, ki bo podlaga za napovedovanje potreb na trgu dela. Mladi se bodo usposobili za odzivanje na potrebe na trgu dela, hkrati pa opremili s kompetencami, potrebnimi za ustvarjanje delovnih mest.«

Pobude posredujte na spodnjem obrazcu, najkasneje do torka 17.2.2015 na elektronski naslov tjasa.stamcar@gov.si.


Kontaktna oseba za dodatna pojasnila je:

Tjaša Štamcar,
e-mail: tjasa.stamcar@gov.si.
telefon 01 400 535

Vir: MIZŠ





Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.