c S

Poslanica ministrice dr. Anje Kopač Mrak ob Mednarodnem dnevu otroka

06.10.2014

Ob Mednarodnem dnevu otroka najprej čestitam vsem otrokom. Otroci ste tisti, ki vnašate veselje in smeh v naš vsakdan in nam staršem, dedkom in babicam osmišljajte življenje. Naloga nas odraslih pa je, da vam zagotovimo in omogočimo srečno in sproščeno otroštvo. Otroštvo brez nasilja, fizičnega, psihičnega in ekonomskega.

Mi vsi smo odgovorni za otroke, tako starši, kot tudi politiki, ki kreiramo zakone in določamo pravila. Veliko je bilo s strani države za zaščito otrok že storjenega; tako na področjih otroškega in zdravstvenega varstva, izobraževanja, preprečevanja nasilja, do zagotavljanja različnih transferjev, ki pomagajo, da se otroci iz socialno šibkejših družin ne bi počutili izključene. Marsikaj bomo morali še postoriti. Kot ministrica za družino si bom prizadevala, da bi z novo družinsko zakonodajo odpravili sive lise na tem področju. Da bodo otroci dobili tudi zagovornika, da se bo v zadevah, ki jih zadevajo odločalo hitreje, da rejništva ne bodo trajne oblike varstva otrok, ki ne morejo živeti s svojimi starši, da bodo vsi otroci imeli enake  pravice… 

Že doslej sem se kot ministrica trudila, da se položaj otrok tudi na drugih področjih izboljša. Z letošnjim septembrom smo tako že podvojili denarno socialno pomoč za otroka v enostarševski družini, del otroškega dodatka pa izvzeli iz upoštevanja dohodka družine. S prenovljenim zakonom o starševskem varstvu in družinskih prejemkih smo zvišali otroški dodatek za otroka v enostarševski družini in staršem dali dodatne pravice pri varstvu in negi otrok v prvem letu življenja.

Naša skrb za družine in otroke se ne nazadnje kaže tudi v podatku, da smo v prvih devetih mesecih letošnjega leta samo za področje starševskega varstva in družinskih prejemkov namenil skoraj 200 milijonov evrov.

Ne želim obljubljati nemogoče, vsekakor pa lahko obljubim, da se bom tudi v prihodnje v vladi kot ministrica in tudi kot mati vseskozi zavzemala za to, da se položaj otrok v naši družbi še izboljša.  

                                                                         dr. Anja Kopač Mrak
                                                                              MINISTRICA

Vir: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.