c S

V veljavi ZSDP-1: Prenovljeno starševsko varstvo in družinski prejemki

09.05.2014 Nov je sistem ureditve dopustov ob rojstvu otroka, boljša ureditev pravic za socialne starše, podaljšanje pravice do dela s skrajšanim delovnim časom, poenostavitev bremen za delodajalce in poenostavitev in pocenitev dela centrov za socialno delo.

Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (ZSDP-1), ki je začel veljati 29. aprila 2014, je bil sprejet predvsem zaradi prenosa evropskega pravnega reda v slovensko zakonodajo in skladno z evropsko direktivo zaradi zmanjšanja neenakosti med ženskami in moškimi na področju usklajevanja poklicnega in družinskega življenja.

Novi ZSDP-1 določa novi sistem ureditve dopustov ob rojstvu otroka na naslednji način: materinski dopust - prej porodniški dopust, ostaja 105 dni, od tega 15 dni obvezno in starševski dopust - prej dopust za nego in varstvo otroka. Vsak od staršev ima pravico do starševskega dopusta v trajanju 130 dni (skupaj 260 dni), pri čemer lahko mati na očeta prenese 100 dni starševskega dopusta, 30 dni pa je neprenosljivih. Oče lahko prenese na mater vseh 130 dni svojega starševskega dopusta. Tako je zadoščeno neprenosljivim 30 dnem po direktivi za mamo, za očeta pa je zadoščeno neprenosljivemu delu z očetovskim dopustom. S spremembo terminov je tudi terminologija usklajena z mednarodnimi dokumenti.

30 dni očetovskega dopusta je razdeljeno na dva dela: 15 dni se porabi kot do sedaj - ob rojstvu otroka, skupaj z mamo, dodatnih 15 dni (plačanega) očetovskega dopusta pa po poteku starševskega dopusta, po enem letu. To pomeni, da se celotno trajanje dopustov ob rojstvu otroka z 12 mesecev podaljšuje na 12 mesecev in pol (27. člen). Vendar se pravica do uveljavitve očetovskega dopusta uveljavlja postopno,  odvisno od gospodarske rasti (115. člen).

Boljša je ureditev pravic za socialne starše (osebe, ki dejansko negujejo in varujejo otroka). Direktiva 2010/18/EU zahteva od držav članic ureditev posvojiteljskega dopusta na enak način, kot to velja za starševski dopust za biološke starše (260 dni). Pravica velja v primeru posvojitve otroka do zaključka prvega razreda osnovne šole otroka (39. člen). Zakon bolje ureja tudi ostale pravice za socialne starše: pravico do krajšega delovnega časa in delnega plačila za izgubljen dohodek, očetovskega dopusta (če ga ni izkoristil biološki oče), darila ob rojstvu novorojenčka ipd.

Podaljšuje se pravica do dela s krajšim delovnim časom v primeru dveh ali več otrok. Namesto do 6. leta starosti mlajšega otroka, pravica po novem traja do končanega 1. razreda osnovne šole mlajšega otroka (50. člen). Večino pravic, ki so bile vezane na starost otroka 6 ali 8 let, zakon poenoti na dokončanje pravega razreda osnovne šole.

Povišan otroški dodatek za enostarševske družine se poviša z 10 % na 30 % (72. člen).

Materi, zaposleni za polni delovni čas pripada pravica do ene ure odmora za dojenje do 18. meseca starosti otroka. Do 9. meseca starosti materi pripada za eno uro nadomestilo v višini sorazmernega dela minimalne plače. Od 9. do 18. meseca starosti otroka pa ji Republika Slovenija zagotavlja plačilo prispevkov za socialno varnost od sorazmernega dela minimalne plače (49. člen).

Novi zakon prinaša zmanjšanje bremen za delodajalce, ki so oproščeni nekaterih zahtev, na primer izpolnjevanja osnov za odmero nadomestila pri dopustih, sporočanja glede prenesenega dopusta.

Poenostavljeno je delo centrov za socialno delo tako, da bo delo na centrih enostavnejše in cenejše - navadna pošiljka, uskladitev rokov, črtanje možnosti uveljavljanja otroškega dodatka za nazaj.

Pripravila: Marija Kremenšek


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.