c S

Pravice matere otroka s posebnimi potrebami po prenehanju delovnega razmerja

17.02.2014 Mati dveh otrok - desetletnika z downovim sindromom in osemmesečnega dojenčka - je trenutno na dopustu za nego in varstvo otroka. Med tem časom je obrat, v katerem je bila zaposlena za nedoločen čas, prenehal delovati. V podjetju je delala osem let. Ali ima kot mati otroka s posebnimi potrebami kakršnekoli drugačne pravice glede prenehanja delovnega razmerja?

Podjetje oziroma gospodarska družba, v kateri je bila mati zaposlena, je zaprlo enega od svojih obratov in odpustilo delavce iz poslovnega razloga. Kot mati osemmesečnega otroka je upravičena do posebnega varstva v primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga. Na podlagi prvega odstavka 115. člena Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1) namreč velja, da delodajalec ne sme odpovedati pogodbe o zaposlitvi delavki v času nosečnosti in delavki, ki doji otroka do enega leta starosti, ter staršem v času, ko izrabljajo starševski dopust v strnjenem nizu v obliki polne odsotnosti z dela, in še en mesec po izrabi tega dopusta. Tako delodajalec v tem obdobju po tej pravni podlagi ne more odpovedati pogodbe o zaposlitvi. Materi pa pozneje (po izteku dopusta za nego in varstvo otroka) ne pripada posebno varstvo pred odpovedjo na podlagi dejstva, da ima otroka s posebnimi potrebami, saj zakon takega varstva ne predvideva.

Sicer nimamo informacij, koliko je zaposlenih pri konkretnem delodajalcu, vendar kljub temu opozarjamo na določbo 98. člena ZDR-1, v skladu s katero morajo delodajalci v 30 dneh izdelati program razreševanja presežnih delavcev, če bo zaradi poslovnih razlogov postalo nepotrebno delo najmanj desetih delavcev pri delodajalcu, ki zaposluje več kot 20 in manj kot 100 delavcev, najmanj deset odstotkov delavcev pri delodajalcu, ki zaposluje najmanj 100, vendar manj kot 300 delavcev, najmanj 30 delavcev pri delodajalcu, ki zaposluje 300 ali več delavcev.

Več v članku Nine Škrlec: Pravice matere otroka s posebnimi potrebami po prenehanju delovnega razmerja


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.