c S

Širši krog zavezancev za plačilo prispevkov za zdravstveno zavarovanje

11.11.2013 Novostim, ki jih je prinesel Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju (ZPIZ-2), ki se izvaja že od 1. januarja 2013, sledijo tudi določbe Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ-M), ki poleg uvedbe možnosti poseganja po zdravstvenih storitvah v tujini, prinašajo tudi vrsto sprememb pri določanju zavarovancev, njihovih obveznostih in zavarovalne osnove za plačilo prispevkov za zdravstveno zavarovanje.

Z novelo ZZVZZ–M se med drugim spreminja krog oseb, ki se obvezno zavarujejo po določbah 15. člena Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ), in sicer se po novem zavarujejo tudi:

  • družbeniki osebnih družb, družbeniki družb z omejeno odgovornostjo in ustanovitelji zavodov, če so družbeniki družb oziroma ustanovitelji zavodov poslovodne osebe, ki opravljajo poslovodno funkcijo kot edini ali glavni poklic (po 6. točki 15. člena ZZVZZ).
  • osebe s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki jim je po zakonu, ki ureja uveljavljanje pravic iz javnih sredstev, priznana pravica do plačila prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje (po 21. točki 15. člena ZZVZZ).

Pri tem velja, v skladu s pojasnilom objavljenim na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije opozoriti, da družbeniki družb in ustanovitelji zavodov, ki niso hkrati tudi poslovodne osebe, in so bili na dan 5.11.2013 vključeni v zavarovanje po šifri podlage 103, od 6.11.2013 ne izpolnjujejo več pogojev za zavarovanje po 6. točki prvega odstavka 15. člena ZZVZZ. Tem zavarovancem bo ZZZS posredoval obvestilo o spremembi pogojev za zavarovanje in jih pozval, da si uredijo odjavo iz zavarovanja po navedeni podlagi, ter si uredijo zdravstveno zavarovanje po drugi ustrezni podlagi.

V zvezi z novostmi pri zavarovanju oseb, ki jim je priznano uveljavljanje pravic iz javnih sredstev pa velja spomniti, da se po Predlogu novele zakona za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev (ZUPJS-C) širi krog upravičencev do plačila prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje na tujce z dovoljenjem za stalno prebivanje in prijavljenim stalnim prebivališčem, ki naj bi se pričela uporabljati predvidoma 1.1.2014. Do sprejema predloga ZUPJS-C, pa ostaja krog upravičencev do pravice do plačila prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje (30. člen Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev - ZUPJS) in krog zavarovancev po 21. točki prvega odstavka 15. člena ZZVZZ nespremenjen – to so državljani RS s stalnim prebivališčem v RS, ki imajo priznano pravico do plačila prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje.

Osnove za plačilo prispevkov za zdravstveno zavarovanje se v večini primerov nanašajo na osnove za plačilo prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, predvsem za:

  • osebe, ki so v delovnem razmerju v Republiki Sloveniji;
  • osebe v delovnem razmerju pri delodajalcu s sedežem v Republiki Sloveniji, poslane na delo ali na strokovno izpopolnjevanje v tujino, če niso obvezno zavarovane v državi, v katero so bile poslane;
  • osebe, zaposlene pri tujih in mednarodnih organizacijah in ustanovah, tujih konzularnih in diplomatskih predstavništvih s sedežem v Republiki Sloveniji, če ni z mednarodno pogodbo drugače določeno.

Bruto osnova za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je tudi osnova za plačilo prispevkov za zdravstveno zavarovanje po stopnjah za zavarovance in po stopnjah za delodajalce, za:

  • osebe s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, zaposlene pri tujem delodajalcu, ki niso zavarovane pri tujem nosilcu zdravstvenega zavarovanja;
  • družbenike osebnih družb, družbenike družb z omejeno odgovornostjo in ustanovitelje zavodov, če so družbeniki družb oziroma ustanovitelji zavodov poslovodne osebe, ki opravljajo poslovodno funkcijo kot edini ali glavni poklic;
  • vrhunske športnike in vrhunske šahiste - člane telesnokulturnih in šahovskih organizacij v Republiki Sloveniji, ki niso zavarovani iz drugega naslova.

Osebe, ki na območju Republike Slovenije samostojno opravljajo gospodarsko ali poklicno dejavnost kot edini ali glavni poklic, pa bodo po 1. februarju 2014 plačevale prispevke od bruto osnove za pokojninsko in invalidsko zavarovanje najmanj v višini 60 % zadnje znane povprečne plače zaposlenih v Republiki Sloveniji in sicer tako po stopnji določeni za zavarovance, kot tudi po stopnji določeni za delodajalce.

Po spremembah 20. točke 15. člena ZZVZZ pa bodo osebe s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki ne izpolnjujejo pogojev za zavarovanje in si same plačujejo prispevek le-tega plačevale od osnove v višini 25 % zadnje znane povprečne plače zaposlenih v Republiki Sloveniji preračunane na mesec.

Novela spreminja tudi krog zavezancev za plačilo prispevkov za poškodbe pri delu in poklicno bolezen. Tako so odslej v skladu s spremembo 17. člena ZZVZZ za poškodbo pri delu in poklicno bolezen zavarovane tudi osebe, ki v okviru drugega pogodbenega razmerja opravljajo delo ali storitev za plačilo, ki po določbah Zakona o dohodnini (ZDoh-2) ni oproščeno plačila dohodnine ali ne gre po opredelitvah ZDoh-2 za drugo delo, če na podlagi tega dela niso zavarovane za poškodbo pri delu po drugih določbah tega zakona, pa tudi osebe, ki opravljajo dejavnost kot postranski poklic. Pri tem je osnova za plačilo prispevka od dohodkov iz drugega razmerja vsak posamezni prejet dohodek. Pri plačevanju prispevkov iz naslova opravljanja dejavnosti pa je osnova v višini 25 % povprečne bruto plače v Republiki Sloveniji za mesec oktober predhodnega leta. V skladu s Prehodnimi določbami ZZVZZ-M bo davčni organ z odločbo s katero se ugotavlja akontacija dohodnine od dohodkov, za izplačevalce dohodkov, ki niso plačniki davka po Zakonu o davčnem postopku (ZDavP-2), ugotovil znesek prispevka z odločbo, ki jo bo izdal enkrat letno in sicer najkasneje do 31. januarja za preteklo leto.

Pripravila: mag. Mojca Kunšek

Več vsebin z davčno-računovodskega najdete na portalu FinD-INFO.


Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala EDUS.